تاریخچه رقص باله
باله نوعی رقص نمایشی و صحنهای است که در آن رقصندگان سعی در به نمایش گذاشتن حرکات زیبای باله دارند. باله به دلیل داشتن حرکات تند، سریع و حرفهای باید رقصندگان باله از ورزیدگی جسمانی بالای برخوردار باشند. باله نامی فرانسوی است پس در ادامه مطالب به ریشه نام باله، تاریخچه رقص باله و این که باله در کدام کشور خلق شد؟ و توسط چه کسی آن به دنیا معرفی شد؟ میپردازیم.
پس با ما همراه باشید تا با تاریخچه رقص باله، ویژگیها و تاثیر باله برای بدن آشنا شوید.
مهد رقص باله کجاست؟
تاریخچه رقص باله به دوره رنسانس ایتالیا برمیگردد. رقص باله برای اولین بار در قرن 15 در کشور ایتالیا ابداع شد و پس از آن توسط کاترین دی مدی چی در کشور فرانسه اجرا شد. اگر دقت داشته باشید در قسمت بالا گفته شده بود که باله اسم فرانسوی است چون اولین بار در فرانسه اجرا شد به همین دلیل هم اسم این نوع رقص فرانسوی میباشد.
در ابتدای پیدایش این رقص همه مردم آن را فقط به عنوان ورزشی که در مراسم حکومتی اجرا میشد میشناختند. این رقص دارای تکنیکها، حرکات منظم و پیچیده است؛ که با اصطلاحات متفاوتی آموزش داده میشود.
نکته جالب این است که باله در همه جای دنیا مدرسه مخصوص برای آموزش دارد که در این مدرسهها انواع رقص باله بهصورت گروهی و انفرادی آموزش داده میشود.
هر ساله به تعداد طرفداران این رقص اضافه میشود و به علت جذابیت بیشتر این رقص در بین مردم، حرکت جدید تحت عنوان حرکات با شمشیر به این باله اضافه شده است.از رقص باله به عنوان رشتهای جهت تنظیم قدرت و انعطافپذیری رقصندگان یاد میشود به همین دلیل مخاطبان زیادی را جذب کرده است. این رقص به آمادگی بالای نیاز دارد و بالرین تمرینهای سخت و دشواری انجام میدهند.
بسیاری از کشورها یک سازمان ملی باله دارند که در این سازمانها استعدادهای خودشان را به نمایش میگذارند. باله ملی فرانسه، باله ملی انگلستان و باله بولشوی روسیه از جمله معروفترین مراکز باله هستند.
تاریخچه باله در ایران
باله در دهه 1920 میلادی توسط سه نفر مهاجر ارمنی به نامهای سرکیس جانبازیان، مادام کرنلی و مادام یلنا آودیسیان در ایران شروع شد این سه نفر مهاجر ایرانی نقش اصلی و تعیین کننده برای معرفی هنر باله به جامعه فرهنگی و هنری ایران داشتند. اولین سالن آموزش رقص باله در شهر قزوین ساخته شد. به همین ترتیب مراکز آموزشی باله در شهرهای بزرگ ایران مثل تبریز وتهران و… تاسیس شد. آشنایی مردم ایران با فرهنگ و باله به دلیل تلاش این سه نفر مهاجر ارمنی بود. البته پس از انقلاب جمهوری اسلامی ایران مراکز آموزش باله در ایران تعطیل شدند و سالن آموزشی ساخته شده در قزوین به شهرداری قزوین تغییر کرد.
سازمان باله ملی ایران: سازمان باله ملی ایران در سال 1967 در تالار رودکی تهران تاسیس و بازگشایی شد و پس از چند سال به معتبرترین سازمان در سطح بین الملی تبدیل شد. طول عمر فعالیت این سازمان 12 سال بود که 46 رقصنده ثابت داشت. اکثر رقصندههای این سازمان خارجی بودند و از کشورهای خارجی برای آموزش به ایران آمده بودند.
چه کسی پنج موقعیت باله را ایجاد کرد؟
در باله کلاسیک امروزی پنج موقعیت اساسی وجود دارد که به عنوان مقامهای اول تا پنجم شناخته میشود. در سال 1725، استاد رقص پیر رامو رمزگذاری این پنج مقام را به پیکر بیوشامپ، طراح رقص اعتبار داد.
چرا لباس بالرینها صورتی است؟
تنها دلیل صورتی بودن جوراب شلواری و کفشهای رقصندگان باله این است که در زمان شروع سنت باله همه رقصندگان سفید بودند.
جوراب شلواری صورتی به مربیان رقص اجازه میدهد تا عضلات پاهای رقصنده را مشاهده کنند و همچنین این یک سنتت است و سنت در باله مهم است. دمپاییهای باله برای دختران باید صورتی باشد.
انواع رقص باله
باله به دلیل طرافداران زیاد هرروز گسترش مییابد و چون دارای تکنیکهای زیادی است باعث بوجود آمدن سبکهای متنوعی در باله شده است. باله به 3 قسمت تقسیم بندی میشود: پیش مقدماتی، مقدماتی و مراحل یک تا هشت.
در هر مرحله رقصندگان پس آموزش رقص باله و انجام تمرینات لازم در حضور مربی و اجرای صحیح هریک از تکنیکها در صورت تایید مربیان وارد مرحله بعدی میشوند.
- باله رمانتیک
- باله کلاسیک
- باله نئوکلاسیک
- باله مدرن
باله کلاسیک: plie که در بیشتر موارد استفاده میشود در آن هر دوپا همزمان خم است. هنگامی که پاها روی زمین نیستند؛ به صورت pointe است. هنگامی که پا خم نیست آن را به طور کامل کشیده یا در یک موقعیت نیمه کلاسیک که در آن پا کمی خم شده است نگه میداریم. استقرار، همترازی، احساس و انعطافپذیری برای تبدیل شدن به یک رقصنده باله کلاسیک حیاتی میباشد.
تاثیر رقص باله بر روی بدن
میخواهیم در مورد تاثیر و فواید رقص باله برای بدن توضیح بیشتری بدهیم:
- درمان بیماریهای استخوانی، مفصلی و ستون فقرات با تمرین و استمرار باله
- به دلیل این که تمرینات این رقص، ماهیچهها را درگیر میکند که در سایر رقصها و ورزشها اینطور نیست؛ انعطافپذیری اندام بدن و تقویت مفاصل از فواید آن میباشد.
- تمرینات باله به دلیل این که به تمرکز و هماهنگی اعضا نیاز دارد باعث آرامش، تقویت ذهن، کاهش استرس و فشارهای عصبی میشود.
- باعث ظرافت و تناسب اندام میشود زیرا حفظ تعادل که مهمترین تکنیک باله است باعث تناسب اندام رقصتده میشود. پس با این به مانکن تبدیل شوید.
- تمرینات این رقص باعث تقویت و افزایش قدرت ماهیچهها میشود.
- یادگیری همکاری، تعادل و کنترل بدن با این رقص
- عادت به انجام کارهای سخت و طاقتفرسا
- یادگیری نظم و انظباط برای انجام سایر امور زندگی
- باله بسیار لذتبخش و شادیآور میباشد پس با رقص باله زندگی خود را از تکراری بودن نجات دهید و به شادی اجازه دهید تا وارد زندگیتان شود. موقع رقصیدن ذهن خود را آزاد بگذارید و اجازه دهید که ذهنتان آرامش را دریافت کند.
- این رقص به اتحاد و هماهنگی بین اجزای بدن نیاز دارد پس هنگام اجرای باله تمرکز برروی هماهنگی و یکنواختی اندامها و قسمتهای مختلف بدن داشته باشید.
- به دلیل شباهت تکنیکهای این رقص با ورزش ژیمناستیک، بدن رقصندگان کشیده و انعطافپذیر خواهد بود.